Return to Časopis Zaštita materijala

Istorijat časopisa

ISTORIJAT ČASOPISA ’’ZAŠTITA MATERIJALA’’

Savez inženjera i tehničara za zaštitu materijala Jugoslavije, kako se prvobitno zvalo Inženjersko društvo za koroziju, početke svog delovanja ima od januara 1953. godine preko Centra za zaštitu od korozije, koje je osnovano sa osnovnim zadatkom da radi na antikorozionoj zaštiti svih materijala, uređaja, opreme i instalacija. U prvoj godini postojanja ovaj Centar za zaštitu od korozije pokreće izdavanje časopisa ”Zaštita materijala”. U prvom uredništvu časopisa su bili dr. Podbrežnik, prof. Blagojević i prof. Blažon. Časopis ”Zaštita materijala” je prvih pet godina izlazio šest puta godišnje. Posle toga, sve do 1991. godine časopis izlazi jednom mesečno. Kasnije, zbog svih dešavanja u državi, časopis izlazi dvomesečno a zatim tromesečno. Danas časopis izlazi jednom u tri meseca na sto stranica po broju.

Veliki doprinos razvoju časopisa imali su urednici: prof.dr Sreten Mladenović (1981-2002),  prof.dr Miodrag Maksimović (2002 – 2005) i prof.dr Milan Antonijević (2006-2012), koji su uspešno vodili i uređivali časopis u periodu kada su bile velike turbulencije u celom društvu, pa i u naučnom i intelektualnom. Njihovim zalaganjem časopis se probio i van granica Balkana i Evrope i počeo da privlači autore zahvaljujući prepoznatljivoj uređivačkoj politici.

Odlukom Matičnog odbora za nauku i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj 2013. godine časopis je podignut na nivo M24. Ovim činom naporan i intenzivan rad dosadašnih glavnih urednika, uređivačkog odbora i svih autora dobio je svoju satisfakciju. Lepo je videti da je taj trud doneo svoje plodove. Na taj način, omogućava se dosadašnjim i budućim autorima da njihovi radovi budu pod većom kritičkom pažnjom naučne i stručne javnosti. Nadamo se da će ih to motivisati da sa još većim elanom priđu radu na objavljivanju svojih rezultata istraživanja. Uređivački odbor i izdavači će se potruditi da u ovom časopisu autori radova uvek imaju dobre usluge, razumevanje i prijateljsku podršku za svoja istraživanja. Nadamo se da će se u tome uspeti.